At leve med og elske dyr; æg

Min verden er ikke så sort hvid, at æg og mælk er forbudt – jeg ved at det kan gøres kærligt – men ikke når der går kvantitet i den (industrien). Jeg blev selv vegnaer fordi jeg ikke bryder mig om dyremishandling, og jeg anvender dette term politisk, for at skabe dyreetisk opmærksomhed, og ikke fordi jeg kan lide at blive puttet i en kasse eller tilhøre en bestemt flok.

DSC_1032 1

Jeg har passet mine venners høns og jeg ser personligt ikke et etisk problem i, selv at have høns, så længe dyrene har det godt, dvs. masser af plads og dejligt hus hvor de kan holde varmen om vinteren, samt en kærlig kontakt med hønsene. Jeg snakker om at hønsene kan komme ud i det fri hver eneste dag, og ikke skal kukkeluer i en hønsegård hele deres liv. De skal ikke slagtes eller lide på anden måde, for lad os alle samen face it – at få en økse i halsen kan da ikke være rart og kan derfor ikke betragte som dyrevelfærd. Hvis folk som virkelig vil have æg, eller bare godt kan lide at hygge om nogle høns (nej, ikke som mad), så er det faktisk ikke en miljøbelastning eller nødvendigvis dyremishandling…

DSC_0996 1

Tænk på alle de grøntsager der laves mad af i ens hjem, alle gulerodsenderne, salatresterne mv., æder hønsene jo med stor glæde – og dette er i den grad langt bedre end at putte det i en plastikpose og smide ud, så en stor skraldebil kan køre det et sted hen, hvor det ikke bruges som en del af en naturlig økologi, såsom hønsefodder eller kompost. Vi gør derimod ingen, en miljøtjeneste når vi køber æg i en fødevarebutik. Der går miljøtanken om at have høns, tabt. I stedet belastes miljøet, da der ikke genbruges gulerodsender som føde og kærligheden forsvinder i kvantitetstankegangen der finder sted i æggeindustrien. Men en anden interessant tanke her, er at hønsene jo faktisk elsker at spise deres egne æg. Der er bl.a. calcium i, som de har brug for. Høns er blevet avlet gennem tiden af mennesket til at producere alt for mange æg og derfor har de brug for al den calcium de kan få. Så måske man i stedet skulle være kærlig og bare give hønsene æggene, som undskyld for at vi har belastet dem ved at pille ved deres natur. Så i stedet for at tage deres calcium, kan vi spise noget grønkål!

DSC_1047 1

Min tanke er, at folk der absolut insisterer på at ville spise æg, må leve i kontakt med naturen og dyrene og ikke købe industri æg, økologiske eller ej. Der er enormt meget tortur forbundet med produktionen af æg i den sammenhæng, såsom 2 millioner haner der årligt enten hakkes eller gasses ihjel, hvor nogle stadig ligger levende, i bunkerne af kommende hanelig. De dør langsomt, da mange kun kommer alvorlig til skade i hakkeren (blenderen). Dette er etisk forkert i mine øjne og kan ikke retfærdiggøres med, “jamen der skal æg i opskriften” eller “jeg elsker scrambled eggs” – her mener jeg at vi som mennesker bør sætte en stopper for denne måde at behandle dyr på, blot fordi vi kan noget ud af dem. Vidste du at der ingen krav er, omkring hvordan man opbevarer kyllinger inden de bliver til høns der kan lægge æg? Der er kun regler for æglæggende høns! Hønsene kan på den måde opholdes som folk har lyst til indtil reglerne begynder at  gælde. Det kan f.eks. være alt for mange i en container sammen eller i en mørk stald, hvor der ikke er bevægelsesfrihed. Og vidste du, at forskellen mellem økologiske og konventionelle krav ikke er særlig store?

Snapseed

Så lad dig ikke narre af de høje priser på økologiske æg. Landmanden får ikke de ekstra penge, som du giver for økologi. “Faktisk er det butikkerne og pakkerierne, der tjener mest på øko-bevidste kunders velvilje. Det koster nemlig kun 50 øre mere pr. styk for økologisk æg frem for konventionelle” (Politikken, 2009).

Når det kan gøres kærligt, hvorfor så ikke gøre dette? Her taler jeg ikke om at købe økologiske æg, for det er ikke særlig kærligt. Hvis du vil have æg…så få dig nogle høns, lev med dem, pas godt på dem, elsk dem, og put ikke en økse i halsen på dem. Respekter dem i stedet, for deres liv tæller også. Hvis du ikke har mulighed for at have høns – så begynd, i stedet for at spise æg hver uge, at undre dig over hvorfor du så i alverden kan få æg, ligesom de andre evt.1,9 millioner mennesker i samme by som dig, som heller ikke kan have høns, og også gerne vil have æg hver uge. For her sker der en kvantitativ tilgang til at fremskaffe jer de mange æg, det nu kræver, for at tilfredsstille jer som kunder. Det er dér, det i mine øjne falder fuldstændig fra hinanden, for jeg mener ikke at dyr bør behandles som produkter, hvor de ses på som penge produktion – men som levende væsner der som alle ønsker et godt liv. Og heldigvis er der masser af andre muligheder, hvor du normalt ville tænke ‘her har jeg brug for æg’.

Det sker altså langt fra på en romantisk måde, når vi vælger at købe os til animalske produkter – fremfor hvis man selv havde høns, man fik æg fra. Så vi kan gøre dyrene og miljøet den tjeneste at overveje vores forbrug og behov, og tilpasse os, så lidelser og miljøbelastninger formindskes – i stedet for at støtte dette. Du behøver ikke at droppe noget, men blot skifte ægget ud med noget andet. Et andet spørgsmål er om æg overhovedet er sunde, se med her.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s