Holdningspræget kost?

Jeg møder ofte responsen “din kost er holdningspræget” og ja det er den hvertfald! Hvad der undrer mig er, at andres kost ikke også betragtes som holdningspræget. Hvis jeg købte buræg, var min kost da også holdningspræget. Ved køb af buræg, er min holdning vel at det er ok at spærre dyr inde på lidt plads, selvom de har det elendigt.

Så hvorfor mon min kost, som er animalsk fri, er den som kaldes holdningspræget?

Det er vildt interessant!

Folk der spiser kød, tænker oftest ikke over at deres handlinger er holdningspræget. Det at spise koteletter, er jo normalt og at gå udenom er at gøre noget andet. At nogen gør noget andet end det “normale”, får jo folk til at undre sig og der skal svar på bordet om, hvorfor? Der kommer holdningerne så på bordet og kosten bliver kategoriseret som holdningspræget. “Nååååh okay, hun spiser ikke kød fordi at hun mener at dyr ikke skal lide eller dø” eller “nåå okay, hun spiser ikke kød fordi hun ikke går ind for Co2 og vandspild”.

En forklaring kræves oftest af alle dem som gør det samme, fra dem som gør noget andet. Det er der intet galt i. Det er dejligt vi som mennesker er nysgerige og vil forstå.

Men bare fordi at flertallet spiser alt, betyder det ikke at en altædende kost ikke også er holdningspræget. Det er et valg, at spise dyr… og valg viser sig i vore handlinger som afspeljer vores holdninger, om det sker på et ubevidst eller bevidst plan. Så selvom alle de andre gør noget, og det måske er derfor nogle også bare gør det samme (f.eks. vælger kød).. så er det stadig enormt holdningspræget – selvom dette er usynligt. Holdningen ved kødspisning er grundlæggende, at det er i orden at slå dyr ihjel for at spise dem. Det er i orden at spærre dyr inde indtil de skal dø, når det ender som føde.

Hvis det ikke stemmer overens med en persons holdninger, som spiser kød, er det sikkert ikke rart at finde ud af at det præcist, er hvad der foregår mht. kødproducering og det at spise kød. Måske er der i virkeligheden en del antal folk som spiser holdningspræget kost uden at kende holdningen bag, fordi de måske ikke tænker på deres handlingr som valg. Måske er der i virkeligheden mange som spiser en holdningspræget kost som strider fuldstændig imod ens holdninger.

Jeg tvivler på at folk vælger kød med en bevidst holdning såsom “jeg kan bare så godt lide at svine miljøet til”. Og jeg tvivler også på at folk vælger kød fordi: “jeg kan godt lide at dyr lider”, “det er ok at dyr lider for mig” eller “vold er ok så længe jeg for noget nydelse ud af det”.

Selvfølgelig er dette ikke indstillingen folk har på et bevdist plan… Men det er desværre noget der hører med, når der vælges kød i køledisken og desværre også mælk, fisk og æg (se mere under dyrevelfærd).

Jeg er bevidst om at mine handlinger er valg og jeg mener bestemt at min plantebaerede kost er enormt handlingspræget…. men stiller spørgsmålstegn til om den “almene” kost ikke også i høj grad er holdningspræget. Måske sker det på et usynligt plan. Det kræver ikke at man tager meget stilling til ens handlinger, når alle de andre omkring en gør det samme som en. Så uanset om man bare spiser kød, fordi det smager godt eller noget andet, så bære “det at spise kød” en hel del holdninger med sig. Dyret ER blevet slået ihjel fordi forbrugerne ønsker det. Det skjules ikke, der ligger døde dyr og der står om det er en død gris, kylling, ko osv. “Leverpostej” lyver ikke – der er tale om et dyrs lever i smattet konsistens med masser af krydderier. Valget er vores… om vi vil købe et dyrs lever og putte på vores brød. Hvis vi gør det, er det vel indlysende at vores holdning er at det er helt i orden at dræbe et dyr og bruge dets lever og putte på vores brød. Her er der næppe tale om overlevelse, når vi putter lever på vores brød – det er smagsoplevelsen – og dermed holdningen “vold er ok, så længe jeg får nydelse ud af det”.

Døde dyr købes og spises og denne handling kommer af vores personlige valg, som er holdningspræget… om vi ønsker det eller ej/føler vi har valgt det eller ej (kultur).

Hvad er din holdning? Hvad vælger du at indtage og hvorfor?
Hvor kommer denne holdning fra?

Smag er ikke hvad jeg mener her… det kan selvfølgelig være det som driver os til at vælge noget til eller fra, og var bestemt det som drev mig ift. min kost dengang jeg var altspisende… men det er holdningen jeg er ude efter her.
Jeg synes da også at leverpostej smager godt, men det gør det stadig ikke rigtigt, at nogen skal lide og dø – blot fordi jeg kan lide smagen af det (dette er min holdning) og derfor vælger jeg at lade være. Jeg handler altså ikke på noget der i mine øjne er uetisk, fordi det smager godt.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s