Undertrykkelse af medfølelse for at kunne spise

Nogle der er i god kontakt med deres medfølelse for andre, er børn.
Det er noget som mange voksne kan lære noget af. Vi har alle været børn i mere kontakt med denne egenskab – som rækker udover rase, seksualitet, køn og art.

Nogle forældre kritiserer de forældre der viser deres børn billeder som disse. Hvorfor? Fordi det kan være traumatiserende for børn at se nogen lide på den måde. Det er ikke rart at se en gris bag tremmer, med så lidt plads at den ikke kan bevæge sig. Det er heller ikke rart at se alt for mange høns i et bur, der mangler deres fjer. Men dette er blot billeder af den mad som flertallet serverer for deres børn. Ja, det er bagom scenen. Bagom den fine indpakning af kødet.

Burde vi ikke stille spørgsmåltegn til hvorfor vi bliver ved med at acceptere dette, når nu billeder bagom scenen får de fleste til at blive kede af det?

Samfundsvidenskabelige studier har fundet frem til at vegetabilske fødevarer ikke kan vække afsky hos folk, ligesom animalske fødevarer kan og at koblingen mellem mad og det levende dyr ikke er en rar tanke. Jeg har fx aldrig mødt en som bliver ked af at se en gulerod blive taget op af jorden, men derimod mange som bliver kede af det ved tanken om at en ko måtte dø, for kødet på bordet. Det er som om at medfølelse er noget der skal undertrykkes, bevidst eller ubevidst, så vi kan spise med god samvittighed. Selv mandelige landmænd jeg har talt med, indrømmer at de får ondt i deres boller, når de står og kastrerer grisene uden bedøvelse. Men de fortsætter alligevel, for ‘sådan er det bare’. Grisene skriger så højt at høreværn oftest er nødvendigt, for at kunne holde ud at være i stalden.

De forældre som gerne vil vise deres børn hvad der foregår, kritiserer de andre forældre for at skjule det for deres børn – samtidig med de serverer den type mad for dem. Mad som børnene måske ikke ville spise, hvis de vidste hvad der foregik.

Skærmbillede 2015-05-25 kl. 14.25.03 Skærmbillede 2015-05-25 kl. 14.25.13 Skærmbillede 2015-05-25 kl. 14.25.23 Skærmbillede 2015-05-25 kl. 14.24.30

Du kan selvfølgelig vise børnene de mest groteske og absurde ting, og lære dem ikke at blive kede af det. Men hvorfor hærde børnene, når nu de er nogle fantastiske medfølende væsner pr. natur? Hvorfor skal vi være så seje allesammen? Hvorfor skal vi holde vores medfølelse på afstand ifm. den mad vi spiser? Hvorfor skal vi være så følelseslammede, når nu det er helt ok at føle noget? Der er vitterligt intet galt i at være i kontakt med sin medfølelse for andre. Her snakker jeg selvfølgelig udover rase, seksualitet, køn, og art.

Alligevel når man føler for andre arter end mennesket, kommer det hurtigt på tale at man menneskeliggør noget som jo hvertfald ikke er et menneske. Som om at mennesker er de eneste man må føle medfølelse for, eller at mennesker er de eneste på hele jorden der er berettiget at føle smerte og sorg – alle andre gør selvfølgelig ikke – eller også forstår de det alligvel ikke. Denne naive tankegang er plantet i rigtig mange af os, samtidig med at man render rundt og føler sig som det mest intelligente væsen på jorden.

Skærmbillede 2015-05-25 kl. 14.25.42 Skærmbillede 2015-05-25 kl. 14.25.52

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s