Et brev til Arla fra en tidligere arbejder i en mælkebesætning

Efter Arlas store Food Fest i Kongens Have d. 27.- 28.august.2016 har Chanett Babette Simonsen skrevet en kommentar. Hun har arbejdet i en mælkebesætning og hvad hun har at sige er yderst relevant, da det omhandler måden mælkeprodukter produceres.

Hun skrev kommentaren på Arlas jubel side over weekendens succes:

“Kære Arla.
Jeg er vokset op på landet, og har arbejdet i en mælkebesætning. Jeg er ved at være ganske mæt af jeres forbruger vildledning! Befolkningen aner ikke hvad de siger ja til når de køber mælk. Og lad mig lige forklare det!
Det vi gør forkert i mælkeindustrien er at vi tager kalve fra deres mødre lige efter de er blevet født (senest efter 24 timer) for at tage den mælk hun producerer og sælge den til mennesker. Tyrekalvene ca. 60.000 om året er spildproduktion og slås ihjel lige efter fødslen af bonden selv, der er flere lovlige aflivningsmetoderne herunder at slå kalven i hovedet med en hammer, og at brække nakken på den. Begge dele har jeg set og det er en voldsom død, da de ikke er dyrlæger, og derfor ikke uddannet til at slå kalve ihjel. De fleste slås ihjel med en boltpistol, men da kalvens hjerne er svær at ramme er der en del fejlskud. Det kræver is i maven at aflive så mange nyfødte i de store malkebesætninger.
Koen og kalven kan kalde sig hæse efter hinanden, de har et stærkt bånd, ligesom mennesker. Jeg blev nærmest sindsyg af at høre på dem, det er en bestemt lyd de kalder med, fuld af savn, meget dyb, langvarig og længselsfuld. Jeg noterede mig at de kunne blive ved helt op til en uge. Man skal virkelig lukke ned for sine følelser for at kunne gå i den lyd hver dag.
Vi mister op til 8 procent af alle hun kalvene (udover de 60.000 vi slår ihjel) pga infektioner i mave og tarm, samt lungefunktioner, fordi deres suttebehov gør at de sutter på alt muligt. Og får bakterier ind. De skider sig ihjel, hvis nogen har prøvet at have diarré i døgndrift ved de hvor smertefuldt det er! De 8 procent dødsfald hos nyfødte hun kalve, betragtes ligesom ved tyrekalvene, som naturligt spild i mælkeproduktionen.
Problemet er at vi har med en dyrerace at gøre som har meget ENS følelsesliv, sammenlignet med mennesker… Nu ved jeg ikke om du er blevet mor eller far, men forestil dig at du var pumpet af lykke og beskyttelseshormon, for dit barn var lige kommet til verden… Og så kom der nogen og stjal det… Forestil dig din reaktion… Jeg har set det hos køer, det er desperation og afmagt og et kæmpe savn… Og jeg er ikke romantisk anlagt som person, men selv for mig var det barsk kost at være en del af det.
Jeg kan ikke stå inde for det, og slet slet ikke når jeg som sygeplejerske idag også ved at 70 procent af verdens befolkning er lactoseintolerante, at mælk er årsag til utallige sygdomme herunder prostatakræft og afkalkning af knogler. Det er et videnskabeligt faktum at I de lande der drikkes mest mælk, har vi flest tilfælde af knogleskørhed og prostata kræft. Og befolkningen bliver NARRET til at tro andet, fordi vores sundhedsstyrelse er ineffektive (og da jeg har en videnskabelig overbygning, tør jeg godt anklage dem for at være langsomme i optrækket ift reel forbrugeroplysning).
Så Arla, dette var bare det moralske og sundhedsmæssige perspektiv.
Derudover koster det næsten 1000 liter grundvand at producere 1 liter mælk, så hvis du ønsker dine børn skal have adgang til rent grundvand er der også en god grund og stor problematik der.
Venlig hilsen Chanett (der ikke gider mere bullshit)”

Af Chanett Babette Simonsen

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s