Vegansk “æggesalat”

img_3833_fotor

Med hjemmelavet vegansk mayo kan man lave den lækreste veganske “æggesalat”.

Grunden til at jeg kalder den æggesalat selvom der ingen æg er i, er fordi jeg bruger sort himalaya salt som er rig på svovl, hvilket får den til at smage af æg. Så ved at drysse denne salt i mayo grøntsagsblandingen, giver den fornemmelsen af at det er en æggesalat. Sort Himalaya salt kan bl.a. får i helsekost og ser sådan her ud

Ingredienser 

______\\ M A Y O E N // ______

Her får du en opskrift på vegansk mayo. I parentes har jeg skrevet mængden der skal til for en lidt større portion mayo. Følg den store portion hvis du vil lave denne “æggesalat” da ingredienserne til den er til en stor portion mayo. Følg de små mængder hvis du vil lave mayo eller en mindre portion “æggesalat”, “tunFRIsalat”, “italiensk salat” eller andet.

1 dl neutral soyamælk (2-3 dl for stor portion)

2  dl neutral solsikkeolie (3-6 dl)

2 tsk æblecidereddike (3-4 tsk)

1-2 tsk agave sirup (2-4 tsk)

1 tsk dijon sinnep (2-3 tsk)

1-2 tsk maldon salt eller anden havsalt (2-3 tsk)

1 tsk sort himalaya salt

________\\ F Y L D // ________

1 lille løg

1 lille rødløg

1 snack peber / paprika

2 gulerødder

3 dl fine ærter (frostvare)

1 dåse økologiske kikærter

1 dåse økologiske kidney bønner

2 tsk citronsaft

1/2-1 spsk løgpulver

1/2-1 spsk hvidløgspulver

1/2 spsk chilliflager

1 tsk cayenne peber

2 tsk sort peber

1 spsk pebermix

maldon salt

sort himalaya salt


* Hvis du ønsker en endnu mere æggeagtig salat, kan du også komme smuldret tofu i. Jeg har undladt det i denne omgang, da jeg synes den smager ganske fint uden.


Fremgangsmetode

Kom soyamælk, dijon sinnep, eddike, sirup og krydderier et stort og højt glas. Blend med en stavblender i 2 minutter. Efter det hælder du langsomt solsikkeolien ud i, i en så tynd stråle som muligt, imens du fortsat blender. Olien vil samle sig lidt foroven, hvor du bare bare løfter stavblenderen op og ned af og til.

Dette fortsætter du med indtil du er tilfreds tykkelsen på din mayo.

_____\\ S P I C E  T I M E //_____

Når du er tilfreds med konsistensen, kan du begynde at krydre mayoen yderligere. Jeg har forslået nogle krydderier i ingredienslisten, men gør endelig bare hvad du lyster.

Dog er min erfaring at mayoen bliver mest mayo agtig i smagen hvis der er eddike, dijon sinnep, lidt sødt såsom sirup eller sukrin (alternativ til sukker), samt salt og den sorte himalaya salt i, som har en æggeagtig smag pga. svovlen. Men derfra kan du jo komme hvad som helst i din mayo og i din ”æggesalat”. Lav fx en chilli mayo, hvidløgsmayo eller urtemayo. Lav en italiensk salat med gulerødder og ærter i mayoen. Eller en “tun salat” med løg, majs og grovblendede kikærter.

Der er mange muligheder og veje at gå når man først har lavet sig en god mayo.

Så smag dig frem undervejs og eksperimenter…. Det er den bedste metode ift. at udvide sine evner i køkkenet 🙂

Og hvis du bruger den sorte himalaya salt så prøv lige at lukke øjnene og smag på et enkelt saltkorn…. det er en speciel smagsoplevelse!

________\\ F Y L D // ________

Løg, gulerødder, hvidløg og paprika hakkes i fine små tern. De fine ærter tøes op under vand i en si.

Fif til hvordan man hurtigt og let skære løg;  skær løgne i skiver på langs og på tværs, men ikke helt igennem. Når du har gjort dette skærer helt igennem på siden. Dette gør at du let og hurtigt får fint hakket løg.

Kikærter og kidneybønner skylles. Væsken fra bønnerne og kikærterne kan gemmes og bruges i andre sammenhænge. Søg evt. på aquafaba eller klik her, hvis du vil vide mere.

Kom alt fyldet og mayoen i en stor skål og bland godt sammen. Smag til… og tilføj krydderier hvis du synes der mangler noget. Når du er tilfreds med smagen er den klar!

Denne veganske “æggesalat” smager fantastisk i en klapsammen sandwhich med fx kartoffel sandwhichbrød eller på et stykke lækkert franskbrød.
Den er også god som pålæg til rugbrødsmadder eller i en wrap.

Æggesalat i islandske brødterter og rullebrød

I Island har vi noget som vi kalder “brauðterta” og “rúllubrauð” (brødterte og rullebrød). Her ville denne type “æggesalat” også være helt ideel at bruge. Så smøres det på et skorpefrit langt stykke brød (rúllubrauð) som rulles og skæres i skiver. Brødterter og rullebrød kan både laves som varme og kolde.

I Island serveres denne type mad som regel til fødselsdage og lignende begivenheder.

Billederne er fra den flotte islandske blog Veganistur. Der kan du bl.a. finde lækre veganske opskrifter på islandsk rullebrød og islandsk brødterte. Brødterter laves som en slags lasagne, bare med brød og mayosalat i stedet. Det smager virkelig godt! Så prøv det endelig, en dag du får tid.

Du kan også se en dansk opskrift på en varm brødret her. Fyldet kan være hvad som helst! Så gå endelig ind og kig på den islandske veganske blog og få inspiration til hvad man fx kan komme i og lav din helt egen version af islandsk brødterte og/eller rullebrød.

Reklamer

2 thoughts on “Vegansk “æggesalat”

  • Beklager det meget sene svar Lene 🙂 Jeg har været i fuld gang med at skrive mit speciale og helt glemt at tjekke op på siden her.

   Det er et rigtig godt spørgsmål. Det er så forskelligt hvor man som veganer vælger at fokusere sin energi. Det er svært at leve fuldkomment ”rent vegansk” i den her verden. Men vi gør vores bedste og lærer hele tiden noget nyt i forhold til hvad der er vegansk og hvad der ikke er. Der er f.eks. flere tråde på veganske facebooksider der går ud på at skrive hvad der overraskede én mest, af mad og ting der ikke var veganske. Der kom bl.a. tændstikker, stearinlys, gummi dæk på biler, nogle bøger osv. frem i tråden, blandt mange andre overraskende svar.

   Her er det virkelig vigtigt at man selv sætter grænser for hvor langt man vil/kan gå lige nu og her, og så bare gøre sit bedste fremover, med den nye viden man tilegner sig hen ad vejen.

   Det er en stor omvæltning “bare” at skulle lægge alle ens madvaner om, hvorfor der i mange tilfælde startes ud dér.. så kommer alt det andet, make-up, sæber, tøj, sko, ting 🙂

   Der er selvfølgelig nogle der er total hardcore og bare ved det hele fra dag 1, men selv deres bananer, som bliver sejlet over havene i store skibe, er inddirekte med til at udrydde visse fiskearter fordi skibslydene og vibrationerne, forhindrer fiskene i at høre hinandens parringssang, hvorfor de pga. skibets lyd udryddes.

   Det er blot for at illustrere at man altid kan “gå længere” end den veganer der går “længst”.. hvorfor det er vigtigt bare at fokusere på at gøre sit bedste og koncentrere sig om sig selv og sin udvikling, fremfor f.eks. at være efter hinanden fordi de endnu ikke ved at deres make-up f.eks. ikke er vegansk.

   Det er en jungle at finde rundt i for mange, især i starten – men heldigvis ikke helt umuligt 🙂

   Så for at svare ultra kort… Som udgangspunkt går man som veganer efter det som er vegansk, men det er ikke altid at man lige er klar over i starten hvad man skal kigge efter.

   Håber det gav svar 🙂

   Kan se at Peta har skrevet lidt om det, her: https://www.peta.org/about-peta/faq/do-candles-contain-animal-derived-ingredients-and-if-so-are-there-alternatives/

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s