Nye eventyr for @vegegansk og tiden der gik

Jeg har store nyheder. De fleste der følger med på min Instagram ved det med garanti allerede, men ikke i så mange detaljer som deler her. Det sidste år, eller faktisk lige siden jeg kom hjem fra min arbejdsperiode i Island, i november 2018… er jeg gået efter noget jeg har drømt om i mange år. Nemlig at starte et vegansk spisested op i Aalborg.

Rasmus, Kolbrún, Paula

Mit koncept VeganDóttir der har i sinde at sælge al mulig slags spændende vegansk mad lavet fra bunden, primært af lokale permadyrkede grøntsager. Udover det vil der også være salg af grøntsager og et udvalg af fødevarer i et lille købmandsafsnit hvor man kan handle ind helt uden engangsemballage. Det som kendes derude som bulk store og zero waste. 

Konceptet har fået navnet VeganDóttir som på islandsk betyder veganer datter. Sidste år fik jeg to partnere med på projektet og vi har ligeså lige lanceret vores crowdfundingkampage her i februar, som vi er meget spændte over.

Vi er meget tæt på første åbningsdag og forudsalget af vegansk mad, gavekort og events er i fuld gang her, hvor man også kan se vores video præsentation af os bag konceptet og hvad det hele går ud på.

Men lad mig tage jer med i min rejse fra musikstuderende til fuldtidsarbejdende til iværksætter. For ja, jeg har været ALT ALT for stille herinde på min blog i AL AL for lang tid. Men det slutter her, for I skal ikke snydes for alt hvad der er sket…

Drømmen der lå og samlede støv på hylden
For mange mange år siden, da jeg var i gang med min bachelor indenfor populærmusik og lydproduktion på Aalborg Universitet, gik jeg og drømte om at starte et vegansk spisested. Men studiet var tids- og energikrævende for mig, så jeg lagde pænt idéen på hylden igen, hvor den har ligget og samlet støv lige siden. For da jeg var færdig med min BA valgte jeg at fortsætte på kandidaten, indenfor performance og musik, også på Aalborg Universitet.

mit hjemmestudie

Og det er jeg så glad for at jeg gjorde. For på kandidaten skiftede jeg over til elektronisk musik/laptop som mit hovedinstrument, i stedet for sang. Nu med valgfag som bl.a. digital komposition, hvor jeg lærte Ableton Live at kende (et musikprogram der fungerer både til musikproduktioner men samtidigt er bygget til at bruges i live sammenhænge). Skiftet af instrument og program har medført en helt ny måde for mig at kunne udtrykke mig på musikalsk, fremfor at arbejde i Logic Pro som jeg gjorde under bachelor uddannelsen (et andet musikprogram som også er super fedt, men mere bygget til studieproduktioner, efter min mening og mine behov).

Klædt på af universitetet
Nu behøvede jeg ikke længere at “vælge mit instrument” når jeg skulle performe live. Jeg kunne nu spille på alle de instrumenter jeg ville, på én gang gennem sampling og kontrol af de forskellige lyde/hjemmelavede instrumenter, samt effekter – alt sammen live på scenen – samtidigt med at udtrykke mig via min sang og lyrik.

min første elektroniske musikperformance

Så jeg er meget taknemmelig over at jeg kæmpede videre på studiet og færdiggjorde kandidaten (der var tider hvor jeg var tæt på at smide håndklædet i ringen). For det betyder at jeg nu har et genialt redskab med mig resten af livet til når jeg skal min producere musik og performe den live. For ikke at tale om alle de projekter jeg har skrevet gennem min tid på uni, som mit speciale “Frigørelsen af støj – en økologisk tilgang til inddragelsen af enhver lyd i musikkulturen“.

Udover at al arbejdet – de mange undersøgelser og brug af forskellige metoder – har klædt mig godt på i forhold til det at kaste mig ud i iværksætteri. Men med hovedet langt nede i bøgerne, manglede jeg lige at få bekræftet at jeg også kan klare det hårde arbejde fysisk

WORK WORK WORK BABY
Efter min kandidatuddannelse drog jeg mod mit hjemland Island, hvor jeg arbejdede amok i et halvt år. De første 2 måneder i landsbyen Bíldudalur på Vestfjordene. En landsby med omkring 200 indbyggere. Her sagde jeg ja til alle jobs jeg fik tilbudt – som var mange! Jeg var derfor både ansat på byens hotel på fuldtid, samtidigt med at jeg gjorde rent på en fabrik, var tjener til events, var afløser i fritidsordningen, gjorde rent og drak kaffe med de ældre i byen, udover også at være ansat i byens fitness og svømmehal… og for at det ikke var nok arbejdede jeg samtidigt med korrekturlæsning på et dansk speciale skrevet af en islænding.

Så da jeg passede skansen i byens fitness center og svømmehal, sad jeg samtidigt og rettede opgave (udover at lave musik ind i mellem… pssst! en slukket sauna er en super god vokalboks grundet den tørre lyd der er i et træ rum :D)

min sauna vokalboks på min fitness/svømmehal arbejdsplads


Stædig som en islænder
Der var mildest talt pludselig meget gang i den på arbejdsfronten modsætning til at sidde på min røv og bruge min hjerne. Jeg arbejde mange dage fra 7 om morgenen og kom først hjem igen 23-24 om aftenen – alt efter hvor mange arbejdspladser jeg mødte ind på. Og jo! Jeg sørgede selvfølgelig også for at tage det med ro og holde fri-ish når jeg kunne, hvor jeg fik vandret i bjergene, badet i de varme kilder og det kolde hav, udover at optage materiale til mine musikvideoer.

Grunden til jeg tog 2 måneder i den lille landsby Bíldudalur var fordi min mor og yngste søskende (jeg har i alt 7) bor i den by og jeg savnede dem rigtig meget. Så jeg fik både testet mine arbejdskræfter af samtidigt med at være en del af mine yngste søstres dagligdag. Så når vi ringes ved nu ved jeg hvem er hvem af deres veninder og hvad de mener når de siger de har været på “Vegamót” – byens kiosk/restaurant/fødevarebutik/partysted – alt under samme tag 😉 Hvis man søger efter stedet “Vegamót” på HappyCow vil man se deres veganske burgermenu som jeg designede frivilligt for dem inden jeg rejste videre. Jeg lærte dem at lave en SUPERFOOD BURGER med bøffer af quinoa og chiafrø samt en lækker burgerdressing til. Mine søstre er nemlig begge vegetarer og skal ikke snydes for en god burger – og det skal de mange turister der passerer Bíldudalur nu, heller ikke.

Jobbet der for alvor klædte mig på til iværksætteri
Jeg drog efter mine 2 måneder i landsbyen Bíldudalur videre til et andet område på Vestfjordene i Island. Denne gang Flateyri som ligger 20 min fra Ísafjörður og ca. 2,5 times kørsel over en masse bjerge fra Bíldudalur. Her havde jeg landet et fuldtidsjob med en fin løn samt gratis mad og husly som gjorde det let at spare op. Mit arbejde indebar at jeg var fuldt ansvarlig for et guesthouse ude på landet i noget der kaldes Bjarnardalur tæt på landsbyen Flateyri.

Den lille plet man kan ane foran bjerget er dér guesthouset befinder sig

Her havde jeg alle hatte på, for jeg var nemlig den eneste ansatte. Det vil sige at jeg hver dag havde med rengøring, sociale medier, bookinger, regnskab, reception, indkøb, tøjvaskning og madlavning at gøre – og ja I kan tro jeg fik serveret en masse lækker vegansk mad til mennesker fra hele verden over! Rigtig mange turister takkede for “tun” salaten og sagde det var den bedste de havde smagt – selvom der ingen tun var i 🙂 Og de koldthævede boller som jeg friskbagte til gæsterne, efterlod jeg opskriften på til de kommende ansatte. Så de er stadig at finde i morgenbuffeten på Kirkjuból Guesthouse í Bjarnardal.


Drømmen tages ned af hylden og støves af
Da jeg kom hjem fra Island, tilbage til mit lille 50 kvm hus – ude på landet i en landsby lidt udenfor Aalborg – var det noget af en omvæltning. Her i landsbyen er der også 200 indbyggere ligesom Bíldudalur i Island. Forskellen er bare at der her nærmest intet sker. En slags sovende by, hvis man sammenligner med Islands små landsbyer som er fulde af liv og masser af arbejdspladser.

Men roen gav mig tid til at mærke efter omkring hvad der nu skal ske – udover at spille min musik live i forskellige sammenhænge. Da jeg var i Island og havde med madlavning at gøre hver eneste dag, samtidigt med jeg jugglede alle de andre mange arbejdsopgaver der var som guesthouse manager og eneste ansat… blev jeg bekræftet i at jeg godt kan klare opgaven.

mig der spiller smart

Jeg havde før i tiden drømt om at have en foodtruck, men drømte nu om et stort cafélokale så jeg både kunne lave en vegansk butik med spændende veganske produkter og servere en masse lækker vegansk mad af gode råvarer.

Så jeg benyttede mig som arbejdsløs på dagpenge af tilbuddet om at komme på iværksætteruddannelse hvor jeg arbejdede videre med min idé og lærte omkring det at starte forretning. F.eks. de forskellige selskabsformer, nødvendige forsikringer, at lave etablerings og driftsbudget, marketing mv. Det var her jeg mødte Louise Lund Holm Thomsen der gik op i permakultur og var i færd med at starte virksomheden Den Vilde Porre op. Takket være hende fik jeg stiftet bekendskab med mine kommende leverandører.

Lokalejagten der førte mig til madvognen
Jeg drømte som sagt om det helt store, men alle restaurationslokaler (med godkendt køkken) i Aalborg havde en husleje på omkring 24.000 eksklusiv forbrug og depositum på 50.000-100.000 og derefter kommer resten af etableringsomkostningerne oveni.

Så jeg gik hurtigt efter nogle alternative lejemål, også i centrum, såsom en gammen tre etages baggårdsbygning. Her lød huslejen på 6000 eksklusiv forbrug, som var til at se sig ud af. MEN ingen godkendt køkken og et ton af renovationsarbejde som ville kræve en større etableringsomkostning.

et foto af baggårdslokalet på tre etager

Men jeg kæmpede for den skønne baggårdsbygning og brugte energi og krudt på at få Aalborg Kommune til at godkendte dispensation af lokalplanen så jeg kunne transformere stedet til café og butikslokale med fælleskontor og krearum på øverste etage.

Og det gik næsten igennem! Aalborg Kommune var med på den, men det skulle også igennem baggårdens beboere og der var historien en anden. Mens de fleste bakkede op omkring projektet og glædede sig til konceptet, var der enkelte fra forskellige opgange der var imod. Sagen blev derfor lukket og jeg stod tilbage ramt af håbløshed, da jeg ingen andre lokaler kunne finde der var realistiske at betale sig fra med en niche forretning som min; zero waste vegansk spisested og butik.

en skitsetegning over planerne med baggårdslokalet

Mindre. Billigere. Simplere.
Midt i baggårds lokalekampen fik jeg heldigvis to skønne veganere og iværksættere med på mit hold, Paula og Rasmus. Vi drog mod Århus på inspirationstur, hvor vi besøgte de skønne zero waste iværksættere Anna og Annes skurvognsbutik RAA AARHUS med salg af fødevarer uden emballage, samt Århus Streetfood. Vi tog billeder af en masse containerkoncepter og besluttede ude foran RAA AARHUS skuret at gå efter noget mindre, billigere og simplere; ikke mere tid på ansøgninger for dispensation i lokalplaner der er svære at ændre og ikke gå konkurs på cafélokaler til overpris.

Vi undersøgte straks muligheden for et containerkoncept i Aalborg, men her var Aalborg Kommune ikke samarbejdsvillige i forhold til at finde en plads til os. Så vi måtte ty til andre veje… og her kommer madvognen ind i billedet. Egentlig havde vi tænkt at gå efter en foodtruck, men MADVOGNEN kom ind i vores liv som var det skæbnen på spil. Jeg kan afsløre mere på den anden side af handelen. Lige nu er vi i februar 2020 og aftalen er stortset i hus i forhold til den store fine madvogn vi har forelsket os i. Og det fede ved denne løsning er hvor fleksible vi nu bliver, som betyder at vi kan deltage til så mange forskellige events og møde endnu flere mennesker vi kan servere lækker mad til.

Innovativ vækst
Der er sket meget fra lokalejagten til madvognen. Bl.a. deltog jeg i et langt iværksætterforløb på Innovativ Vækst hvor jeg lærte endnu mere omkring iværksætteri og blev godt klædt på til at lave forretningspitch foran forretningspaneler. Lidt ligesom Løvens Hule bare uden at hele Danmark ser med og hvor det gælder at komme videre i forløbet og modtage lidt knaster til rådgivning indenfor forretning – i stedet for direkte investeringer.

Her kom jeg videre til det sidste, selvom 20 % skulle sorteres fra pr. pitch – og selvfølgelig gav det en tilfredshedsfølelse at konceptet den vej igennem blev anerkendt som motiverede yderligere. Det samme gælder de messer og start-up forretnings “dating” events jeg har været til.

Her ses jeg til Nordjysk Iværksætter Marked på UCN med min søster som jeg ikke havde kunne klare dagen uden da jeg ingen søvn havde fået natten forinden grundet madlavning

Coop Crowdfunding
Vi bag VeganDóttir har længe været i gang med at lave materiale til vores crowdfundingkampagne hvor vi forudsælger opskrifter, mad, klippekort, gavekort og events som metode for at rejse penge til vores opstart. Her var RAA AARHUS så søde at give os lov til at filme inde i deres skur, så vi kunne få nogle lækre zero waste bulk store skud med. Da vi også gerne vil have et købmandsafsnit i zero waste stilen i vores madvogn. Vi synes selv det var meget passende med nogle skud fra det sted i Århus hvor vi tog beslutningen om at gå en helt ny simplere og mere økonomisk bæredygtig retning.

Vi fik selvfølgelig også en masse smukke skud med fra vores primære leverandør Sandmosens Permahave i Nordjylland. Et sted hvor grøntsagerne dyrkes helt uden giftstoffer og med omtanke for miljøets økosystemer. Hov nu kom jeg vist til at afsløre en del af min voice over i videoen. Men én ting jeg ikke afslører endnu er mine tanker med baggrundsmusikken. Der er en helt særlig grund til jeg har valgt lige præcis de akkorder dengang jeg producerede musikken til VeganDóttir. Jeg giver en økologisk sodavand hvis du kan regne min musikgåde ud 😉

Status nu
Vi har været igennem et langt forløb. Lært meget. Og nu er vi dér hvor vi er ved at være klar til at slå dørene (ej vinduerne til madvognen) op. Vi mangler blot at nå i mål i forhold til vores forudsalg af mad og events inde på vores crowdfundingkampagne og så er vi klar til at rulle! Rulle ud med lækker vegansk mad af lokale råvarer fra en permahave. Så der kan være et vegansk alternativ til de mange forskellige events i Nordjylland (og resten af Danmark), når vi altså ikke står og spreder vegansk kærlighed i form af al mulig slags spændende mad i hjertet af Aalborg.

Hvis du stadig læser med vil jeg bare sige tusind tak for din tid. Det betyder meget for mig at du har læst mit skriv og jeg håber vi ses derude!

Hvis du har lyst til at sikre dig de bedste priser på vores mad kan du med fordel købe gavekort til vores biks allerede nu, hvor vi kører med stærke rabatter. Samtidigt er du med til at gøre min drøm til virkelighed 😀

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s