Hvem er jeg?

Mit navn er Kolbrún Gunnarsdóttir. Jeg er født d.8maj.1990 i Reykjavík, Ìsland. Jeg bor i Danmark –  ude på landet, i Aalborg omegn, hvor jeg har købt et lille bitte gammeldags hus med skøn naturudsigt. Det går jeg og renoverer og gør hyggeligt. Mit hjem er farverigt med masser af lavasten, krystaller og planter rundt omkring i huset.

Min faglige baggrund og nuværende beskæftigelse

10570489_10153753968820359_7174136475939173409_n.jpg

Jeg har en kandidatuddannelse indenfor populærmusik og lydproduktion med speciale i performance og produktion fra Aalborg Universitet. Udover det har jeg også taget mediefag hvor jeg har lært at filme og redigere video – så jeg laver også mine musikvideoer selv udover at komponere og producere mit eget elektroniske musik med min vokal til, hvor hverdagslyde fra hele verden inddrages. Som sidejob performer jeg min musik live af og til til forskellige arrangementer og events.
23755191_10155749797635359_3395173747228527351_n

Her er et billede af mig foran Musikkens Hus efter jeg forsvarede mit speciale – en kæmpe stor dag for mig!

Udover musik kreationer er jeg (anno 2019) i gang med at starte en 100 % vegansk virksomhed op i Aalborg centrum; et spisested og fødevareforretning med fokus på bæredygtighed. Stedet kommer til at få navnet “VeganDóttir” og jeg er mega spændt på projektet!
Så det meste af mine dage går med planlægningen af det, udover at blogge her en gang imellem.

Mine Instagram profiler er @vegegansk @kolbrunmusic og @vegandottir hvis du vil følge med i mine projekter.

 Mine interesser udover musik og madlavning er mange… fx at strikke, ro kajak, vinterbade, klatre, fotografere, gå ture, dyrke grøntsager, tarot, pendulering mv. 

Mit hjem.jpg

Efter at have boet lidt primitivt i et lille træhus^ over en periode på 4,5, hvor der skulle arbejdes for varmen i huset og vandres andre steder hen for et varmt bad, har jeg endelig fået købt mig et lille hus ude på landet. Ja! Mit helt eget lille hus!


Her skal der også arbejdes for varmen, som jeg kender det fra før, men her har jeg trods alt varmt vand (i små mængder), opvaskemaskine, vaskemaskine og varmepumpe. Jubii! Så ved at leve primitivt satte det mine krav ned – eller næremere min taknemmelighed op.

Jeg nyder at bo ude på landet i mit eget lille hus, da jeg slet ikke trives i en lejlighed. Nyder at kunne åbne hoveddøren og straks mærke naturen og den friske luft.

14494654_10154427313125359_7826010557869125764_n

Jeg rejser ofte til mit hjemland, Island. Selvfølgelig fordi jeg har næsten hele familien dér. Meen egentlig er det grundlæggende fordi jeg er fuldstændig forelsket i den islandske natur… Luften så frisk, vandet så blødt, bjergene så smukke, mosset og vulkanerne så sørgeligt, vulkanerne så vrede, vandet så varmt og vinden så stærk. Et dramatisk land med meget kontrast!

 

 

Hvorfor vælger jeg vegansk?

DSC_0242  kolbrún hos kavlene

Jeg vælger vegansk af etiske årsager ift. dyrene. Jeg har altid haft som instinkt at være sød mod dyr, når jeg mødte dem på min vej… ikke at dolke dem, tømme dem for blod og spise dem. Dog forstod jeg ikke hele mit liv… koblingen mellem det at være sød mod dyr og det at spise dyr..slet ikke hang sammen.

249842_10150280314765359_6389249_n   10488323_10152516916515359_8338016884423696951_n

Jeg har været altædende næsten 24 år af mit liv. Det startede ud med at jeg kom op og diskutere med min ven, som var pescetar (en som spiser fisk, æg, mælk, men ikke kød). Vi diskuterede omkring etikken bag at spise dyr – kød. Jeg forsvarede det med næb og klør, for det var alt jeg kendte! Jeg blev stillet spørgsmålet hvordan kan du spise en gris men ikke din kat? Og jeg syntes han var totalt langt ude når han brugte min kat som eksempel. “Helt ærligt, det er jo slet ikke det samme” sagde jeg vidst nok dengang :). Jeg begyndte at se lidt dokumentarfilm omkring kødindustrien, for at blive klogere – og fordi mit allerbedste argument i kød vs. ikke kød diskussionen var: “Det smager jo bare godt!”. Jeg havde købt økologisk kød og haft god samvittighed med det.. men så, så jeg filmen “Food Inc.” som åbnede op for noget i mig. Da jeg så filmen, åbnedes der op for min empati for alle dyr i verden, og ikke kun dem jeg møder på min vej. Jeg droppede kødet med undtagelse for jul og nytår, da jeg ikke var helt afklaret med det hele på daværende tidspunkt… men det gav mig efterhånden fysisk ubehag når jeg spiste kød. Hvis jeg fik lammekød – så jeg lammet for mig og hvis jeg fik oksekød, så jeg også den for mig, levende – men nu død pga. mit måltid som jeg glemmer i overmorgen alligevel. Efter nytår stoppede jeg fuldstændig med at spise kød, også på besøg hos andre. Jeg kaldte mig selv for vegetar, selvom jeg stadig spiste fisk og dette rent faktisk hedder pescetar. Nå…. men en dag sad jeg og læste en blog omkring ‘hvorfor vegetar’ som ledte mig videre til ‘hvorfor veganer’. Der var oplysninger omkring mælke og ægge-industrien som jeg slet ikke kunne stå inde for, rent etisk. Den bidrager nemlig til enormt meget vold, udnyttelse og drab af uskyldige dyr, som jeg netop troede jeg havde valgt fra ved at droppe kødet. Jeg så en kort video omkring den del af industrien, samt omkring fiskeri, og jeg græd og græd og græd….mit hjerte var så åbent og jeg mærkede empatien strømme igennem mig. Jeg kan selvfølgelig også relatere til dyrene, fordi jeg selv har været igennem nogle grove ting i mit liv. Så min medfølelse bliver hurtigt vækket. Ingen fortjener at blive behandlet dårligt. Ikke lille Kolbrún, og da bestemt heller ikke dyrene. Og sætningen, som jeg selv også brugte engang: “jamen det smager jo bare så godt” kan jeg helt væmmes over nu. For jeg er kommet mere i kontakt med hvad det egentlig betyder; at retfærdiggøre noget dybt uretfærdig med ens eget behag. Dvs. at så længe du nyder det er det ok at du udsætter andre for vold og smerte…. ej den holder bare ikke. Og det er derfor slet ikke et holdbart argument for at dyr skal lide hele deres liv for to minutter på vore tallerkener. Samtidigt med det forstår jeg godt at folk tænker sådan, da det er meget kulturpræget og normaliseret. Men hvis man virkelig tænker over hvad det egentlig er man siger, bliver det ret tydeligt hvor langt ude sådan en sætning er.

Hvad var det sværeste for mig ift. at blive veganer?

Dette er en klassiker; Det var rigtig svært i starten, for mig, at undvære mælkeprodukter….især ost! Men det var nemt for mig at lade være med at købe det, når jeg blot havde dyrene i tankerne hver gang jeg tog på indkøb. Og det er altså en udfordring i et samfund der normaliserer produkterne og finpudser sandheden for forbrugerne. Nu har jeg heldigvis med tiden fundet ud af, at jeg sagtens kan forkæle mig selv med planteost som smager helt fantastisk, når jeg får lyst til den slags. Men disse produkter kendte jeg slet ikke i starten. Jeg stod som ét stort spørgsmålstegn og tænkte “hvad kan jeg spise?” og følte jeg måtte lære at lave mad på ny. Men det er bare godt! Jeg har lært at lave så mange nye lækre retter, som jeg aldrig ville have begivet mig ud i før. For dengang var retterne altid baserede på kød, hvor grøntsager blev set som tilbehør og ikke som “main ingredient”, som jeg gør nu. Og det ændrer jo en del og gør grøntsagerne mere spændende at arbejde med. Efterhånden har jeg det sådan, at jeg egentlig ikke behøver at undvære noget. Der findes alt i vegansk version. Jeg kan få ost, mælk, youghurt, bøffer, pølser, bacon mv. uden at gå på kompromis med etik, blot ved at vælge de veganske versioner af disse kulturelle fødevare jeg er blevet vandt til pga. 20 års indtagelse af disse.

Da tanken ”hvad kan jeg så spise???” opstod, ytrede jeg mig omkring det på Facebook, hvor en veninde sendte mig et link til Thomas Eriksens blog:  Kærlighed og Kikærter som reddede mig fuldstændig! Han havde nemlig lavet en liste med veganske produkter han kunne lide og det var god inspiration for mig. Derefter blev jeg medlem af Facebook gruppen Vegansk mad som er en side, hvor folk deler billeder og opskrifter af lækkert vegansk mad, samt oplyser om de gode tilbud der kommer i de danske butikker. Alle er velkomne i gruppen – her kan man spørge om alt hvad der er relateret til vegansk mad og du behøver ikke at være veganer – den er netop lavet til alle der ønsker vegansk madinspiration.

Jeg har også lavet en liste over veganske produkter der gør mig glad i låget  Det er en liste over produkter jeg i starten troede jeg skulle være foruden, såsom is, ost, bøffer osv. Selvfølgelig er jeg også tosset med grøntsager og frugter, men dem ved vi vidst alle hvor vi finder.

Nu vil jeg runde af og takke for din opmærksomhed. Skriv endelig hvis du har spørgsmål til den veganske livsstil. Og hvis du har lyst, kan du også læse om andre bloggeres svar på hvorfor de er veganere:

Kasper og Karina: http://www.veganer.nu/bliv-veganer/

Luna: http://maanebarnet.org/2011/09/23/et-liv-forbundet-2/

Johanne: http://englerod.com/hvorfor-veganer/

Mia: http://miasommer.wordpress.com/2012/04/14/min-vej-til-veganisme/

Thomas: https://thomaserex.wordpress.com/om/

Mathias og Nina: http://plantepusherne.dk/om-plantepusherne/om-os/

Her er nogle generelle grundlag for veganisme: Sundhed, miljø og dyreetik

Og en samlet oversigt over forskellige videnskabelige, samt andre artikler omkring: Sunhed, miljø og dyreetik fra hjemmesiden http://www.plantemad.dk

Du kan finde mere inspiration til en vegansk livsstil gennem de mange danske veganske blogs som der findes en liste over her.

Se også lækre opskrifter på denne hjemmeside, såsom 77 opskrifter på vegansk pålæg

Jeg har i øvrigt også samlet en række dokumentarfilm, kip og debatter her, som du måske finder interessant. Det er nogle gange lettere når der er lavet en samling for en, især hvis man ikke lige ved hvad man skal søge på.

Kærlighed og tak til dig… for at være her ❤

– Kolbrún Gunnarsdóttir

12 tanker omkring “Hvem er jeg?

 1. Jeg er helt vild med din blog! Jeg er en pige på 18 år og jeg er selv ny veganer efter 10 år som vegetar, og må indrømme at jeg selv følte mig/føler mig helt på bar bund ang. “hvad skal jeg så spise?!” men jeg synes virkelig din blog har hjulpet mig! – så tak for det! 😃

  Like

  • Hej Zascha. Selv tak 😀 Hvor er jeg bare glad for at høre at min blog kunne hjælpe dig! For det er jo virkelig som at være faret vild i en kæmpe jungle i starten, fordi man gennem så mange år bare har kørt efter vanerne. Mega fedt at du har været vegetar i 10 år og at du nu lever vegansk. Woop woop 😀

   Like

 2. kære Kolbru´n Så dejligt og livsbekræftende at se din bloc, keep going. din bloc gør mig glad i låget, …og jeg ved, at når vi har kontakt med bunden af kroppen, så er der ingen tvivl om hvordan vi ønsker verden…..og så er den vegansk!!!

  Like

 3. Blev sporet her ind igennem dit january opslag på vegansk mad, hvor jeg blev så betaget af din medmenneskelig udtryksform til veganer og ikke veganer, som jeg virkelig kunne spejle mig i!
  Man kan virkelig mærke din smukke tilstedeværelse i dine ord.

  Er så glad i låget over at læse om din leveform iforhold til bolig især, det virker så himmelsk og i mod alt i det kulturelle normale, så livsbekræftende og inspirerende ❤ Et sted der bare passer til sine egne behov og sensitive sind

  Like

  • Tak for kommentaren Lærke ❤️Det varmer virkelig inden i at læse. Jeg er glad for der er flere som jeg ift. tilgang til veganere og ikke veganere. Men må da indrømme at det har taget sin tid at nå hertil, altså ift. medmenneskeligheden og forståelsen til begge sider. I starten var jeg den utålmodige alt for passionerede veganer der ikke altid fik udtrykt mig specielt konstruktivt. Dengang var det alt eller intet mentaliteten der var på spil. Men heldigvis lærer jeg af mine fejl i livet og udvikler mig og står mere og mere ved mig selv, som tiden går.

   Åh ja, bolig… Der synes jeg virkelig at man bare skal tillade sig selv at gøre lige som man vil/har behov for, sådan som samfundets rammer og ens situation (penge, regler osv.) nu tillader og gerne lidt udover det også 😄 Eller prøve at finde veje til det man ønsker i de systemer der nu er, hvor end man befinder sig.
   Er helt vild med alternative måder at leve på… primitivt, off grid, lerhuse, tinyhouses, zero waste osv.

   Like

 4. Hej. Sikke et stort arbejde du har lagt i at finde alle de ting vi må spise i stedet for alm produkter. Jeg må dog lige sige, at Soya er ikke sundt, i nogen form. Det er hormon forstyrrende.Selvom Japanerne spiste det rask væk for længe siden, så den version af soya vi for i dag er der pillet ved siges der. jeg har valgt det helt fra, selv om jeg elsker soya yogurten fra Alpro og deres desserter.Så den styre jeg uden om fra nu af. Sådan føler jeg bare det skal være for mig. Nu elsker jeg lasagne.Jeg på se om jeg kan lave en uden ko mælk, mælkesukker og soya. Tak for din side. Mange goode ideer.

  Selv vil jeg lige sige, at for dem der har ko mælke allergi, så kommer det jo af en årsag.Nogen mener at det er fordi at man har en utæt tarm(leaky gut). den kan man reparere igen, så man kan spise almindeligt.Det samme gælder altså gluten. På længere sigt siger nogle lægere at det ikke er godt for tarmene at undvære gluten og at man kan gøre mere skade end gavn. Men hvad ved jeg. Det er vist ikke nok bare at google noget. hihi. Plantebaseret kost kun er jo ikke erstattet af andre sjove ting man kan bage brød med, lave kager med osv. Måske skulle man helere den vej. Lade være med at erstatte med sjove ting og så spise rene vare. Det må være en debat i sig selv ikke. Hav en dejlig dag.

  Like

  • Hej Angelina 🙂 Tak for kommentaren. Ja, det at spise vegansk i sig selv behøver ikke være sundt og der er så mange teorier ift. hvad der er sundest, hvor de oftest modsiger hinanden fuldstændigt. Så det kan være en jungle at finde rundt i. Jeg har den holdning, at vi skal have erstattet alle de fastfood produkter, færdigretter mv. såsom frysepizza, burgerbøffer etc. ud med veganske versioner. Fuldt bevidst om at det ikke er det sundeste valg. Det mener jeg ud fra etiske årsager ift. dyrevelfærd. Jeg mener ikke det enten skal hedde animalske færdigprodukter eller en super sund vegansk livsstil – da der er så mange som ikke interesserer sig for sundhed eller går op i det. Der skal alternativet ikke i min optik være noget der gør at dyr lider.

   Derfor har jeg valgt at sætte fokus i nogle af mine opslag her på bloggen på hvad man kan spise hvis man absolut vil have sig en cheeseburger uden komælk og kød, eller andre produkter. Til dem der ikke lige er klar på all in sund og “ren” eller rå vegansk kost.

   Jeg spiser selv økologisk soya af og til da jeg har nørdet emnet en del og efter det blev rolig omkring myten om at det er farligt.

   Jeg har lavet et indslag om det hvis du skulle være nysgerrig på en læges forklaring omkring emnet og hvordan myten egentlig opstod (vildt interessant historie).

   Linket kommer her: https://vegegansk.wordpress.com/2016/01/03/myten-soya-er-farligt/

   Jeg synes helt selv man bestemmer hvad man kommer i sin krop, men håber i det mindste at vi så vidt muligt forsøger at gøre vores bedste på hver vores måde ift. andre væsners velbefindende.

   Du har helt ret i at der er mange debatter ift. hvad sundhed angår og hvorvidt der skal erstattes eller spises rene vare.

   Jeg synes som sagt at begge muligheder gerne må være der i plantebaseret udgave.

   Så kan alle dem der vil spise rent gå en bue om de lækre veganske færdigprodukter der med tiden kommer 🙂

   Selv tak !

   Og dejlig dag til dig også 💚

   Like

  • Ps. Har stor respekt for dem der nørder sundhed og går op i det og spiser selv meget glutenfrit (rispasta etc.) og ellers holder jeg mig primært til speltmel hvis struktur af gluten er anderledes. Men mangler at nørde emnet fuldt ud 🙂 Det må jeg gøre en dag!

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s